Witam, chciałbym ocenić stan silnika i osprzętu zanim pomyśle o podnoszeniu mocy i dlatego zrobiłem kilka pomiarów VAG_COMem, prosiłbym o odpowiedź w jakim stanie jest silnik i osprzęt, z góry dziękuję
Jeśli jakieś logi trzeba powtórzyć prosiłbym o informacje, które,
kanały logowane były na 4 biegu
basic settings na jałowych
Kanał 013 i 008 podczas jazdy:
Kanał 011 (w dwóch kolumnach coby się zmieściło na jednym obrazku):
Kanał 003 i 004:
Kanał 008 i 010:
Basic settings - kanał 003
Basic settings - kanał 004
Basic settings - kanał 011
będę wdzięczny za informacje o stanie, może ktoś zasugeruje przebieg? 8)
, pozdrawiam Wojtassss
Przeplywomierz kaput Wartosc od okolo 2200 obr/min maleje. Nie wiem czy ALH nie powinno miec od tych 2000 obr/min wartosc wymagana caly czas 850mg/H czy dopiero pozniej, chyba ze gaz nie byl wcisniety do konca od poczatku Generalnie wartosc wychodzi okolo 730-740. Przez to tez chyba w pewnym momencie doladowanie spada, a potem jest juz w normie.
Przeplywomierz kaput Wartosc od okolo 2200 obr/min maleje. Nie wiem czy ALH nie powinno miec od tych 2000 obr/min wartosc wymagana caly czas 850mg/H czy dopiero pozniej, chyba ze gaz nie byl wcisniety do konca od poczatku Generalnie wartosc wychodzi okolo 730-740. Przez to tez chyba w pewnym momencie doladowanie spada, a potem jest juz w normie.
witam, wydaje mi się, że cisnąłem do końca (choć za bardzo nie miałem jak (dość duży ruch). Postaram się wieczorkiem jeszcze raz sprawdzić przepływkę.
pozdrawiam Wojtassss
p.s. a co sądzicie o korekcjach? podobno można z nich ocenić zużycie silnika?
albo cos jest z turbina albo masz zapchany filtr powietrza bo masz podcisnienie w dolocie.
sprawdz basic settings na kanale 010 z odpietym filtrem zeby sprawdzic czy to filtr czy tez nie
przeplywke tez wypadaloby podmienic
witam, robilem na 3.11, chociaz mam tez 4.09 moze jak bede mial czas to dzisiaj zrobie na tym drugim
Zamieszczone przez Aligator
sprawdz basic settings na kanale 010 z odpietym filtrem zeby sprawdzic czy to filtr czy tez nie
nie wiem czy sam sobie dam rade ale sprawdze i to, generalnie samochód jeździ bardzo dobrze jak na 90 koni, no ale jeśli coś jest nie tak to trzeba to będzie sprawdzić
EDIT: odpiąłem fitr (który z resztą wymieniony został niedawno) i dalej na postoju jest podciśnienie (jeśli dobrze rozumiem, to jest mniejsze niż atmosferyczne)?
Podepne sie pod temat
Mozna sprawdzic stan wtryskow VAGiem?
I co jeszcze mozna sprawdzic przy zwiekszonym spalaniu?
Witam, z tego co się orientuję w jakiś tam sposób można ocenić stan wtrysków sprawdzając kanał 013 (na którym pokazuje korekcje na poszczególnych cylindrach). Gdy jest na duży plus (ponad 1) to może coś być nie tak z wtryskami, ale też może coś być nie tak ze słabym sprężaniem na danym cylindrze, lub na tym samym cylindrze coś z zaworami. Korekcje na kanale 013 na minus oznaczają, że jest ok a nawet bardziej niż OK.
Komentarz